100 éves a taxizás Budapesten – ekkor indultak ez első fuvarok!

Ha a taxizás történetét valóban a kezdetektől szeretnénk mesélni, nem kérdéses, hogy a történelmünk távolabbi pontjaira kell ugranunk, ugyanis a személyszállítás már jó ideje jelen van az emberiség hétköznapjaiban.

Ez természetesen Budapesten sem volt másképp! A 19. században lovak vontatta személyszállító eszközök járták a város utcáit, amiket később felváltottak a motorizált járművek, amelyek már jóval kényelmesebbek és gyorsabbak voltak. Tehát, ezekben az időkben kezdődött a Budapesti taxizás története, amely olykor nagy siker, néha pedig nagy bukás volt. Az első taxikat 1913-ban indították útjukra, amikor az Autótaxi RT. üzembe helyezett 25 darab Márta típusú személygépjárművet. Nem kellett sokat várni a fejlődésre, ugyanis néhány héttel később már közel kétszáz ilyen taxi furikázott a város utcáin, s akkoriban ez óriási siker volt a taxi társaság és a hétköznapi emberek számára is. Persze néhány évvel később kitört az első világháború, ami visszavetette ugyan a taxik forgalmát, de a fejlődés nem állt meg. A taxik már diszpécser központ segítségével szolgálták ki az utasok igényeit, így lehetőség nyílt a telefonos taxi rendelésre, amely segítségével a taxit rendelő utashoz a legközelebbi taxiállomásról küldték a gépkocsit!

A taxik forgalma évről-évre csak nőtt, s a növekedés megállíthatatlannak tűnt. Ugyanakkor, nem csak a taxik forgalma, hanem a száma is növekedést mutatott, sőt a taxik gyártására egész iparág épült. Hirtelen nagy szükség lett a megbízható és kényelmes járművekre, s az állandó fejlődésnek köszönhetően, idén már a budapesti taxizás 100 éves fennállását ünnepelhetjük! Ugyanakkor, érdemes néhány szót ejtenünk a taxik egykori és mostani arculatáról is, mert számtalan hasonlóságot fedezhetünk fel bennük! A taxik a korai időkben egységes külsővel rendelkeztek, s ahogyan az ismeretes, 2013-tól is ez a tendencia várható, amit a legújabb taxi rendeletnek köszönhetünk! Ugyanakkor, ma már jóval könnyebben és gyorsabban válthatnak a taxi társaságok arculatot, mert a technikai megoldások tárháza szinte kimeríthetetlen! Korábban még nem voltak ismerősek az olyan fogalmak, mint a taxi fólia, s úgy általában a taxifóliázás, ma azonban már minden megoldható.

Régebben egy taxi arculatának lecseréléséhez teljes körű átfestésre volt szükség, ma viszont a taxi fólia segítségével az új taxirendeletnek valóban gyorsan és hatékonyan meg lehet felelni. Ugyanakkor, a taxi fólia le is szedhető, tehát, az arculatváltás bármikor vissza is fordítható. Az egységes arculat mellett és ellen is felsorolhatóak az érvek, az azonban nem kérdéses, hogy az egységes kinézet teljesen más hangulatot biztosít majd az utasok és a taxisofőrök számára is! A taxik jól megkülönböztethetőek lesznek majd, s az utasok megbízható és egységes szolgáltatást kapnak!

Az első taxik 1913-ban